FAIRs 2020: God kamp, få penge, stor tak til alle

Dec. 27, 2020
by
Benjamin Balder Bach

Der er ikke mange dage til, at kalenderen siger 2021, og derfor vi vil gerne bruge lejligheden til at sige tusind tak til virksomheder og medlemmer, der bakker op om vores arbejde. Sammen er vi med til at skabe adgang til viden og teknologi på skoler, universiteter og civilsamfund i et af verdens fattigste samfund.

Vores forening har desværre haft et dårligt år, da vi ikke har haft nok samarbejder med virksomheder, selvom der har været mange forsøg på at nå ud. Da vores drift er knyttet op på disse samarbejder, er vi i en rigtig skidt situation. Selvfølgelig kan meget af skylden skydes på pandemien, men vi har brug for, at der gøres mere, hvis vi skal kunne fortsætte i 2021.

Vi håber derfor, at kunne nå ud til både store, mellemstore og små virksomheder i januar.

Vi har i 2020 kun omsat lidt over halvdelen af det nødvendige for at kunne løfte årets drift (cirka 150.000 kr), derfor er vores reserver snart udtømte. Målt i udstyr, vil vi gerne have samarbejder, der dækker 500-1000 computere årligt, og målt i sædvanlige samarbejder svarer dette til 5-10 store virksomheder eller 10-40 små/mellemstore virksomheder årligt.

Selvom året har været hårdt, vil vi gerne vise, hvad vi har opnået i 2020, samt fortælle om de aktiviteter, vi håber, kan blive en realitet. Vi håber, at du har lyst til at læse med.

Container sendt afsted

I november sendte vi en helt ny skibscontainer afsted til Mzuzu, Malawi med 400 computere og laptops, 200 skærme, tastaturer, mus og værktøj til vedligeholdelse. Skibscontaineren er i sig selv også planlagt som et nyt it-værksted, som bliver taget i brug af vores partnere tMinds. Secondary Schools samt Mzuzu University er mål for it-centre, som indgår i et langsigtet program Open Digital Learning Labs.

Også en stor tak til de over 20 virksomheder, som gennem samarbejde med FAIR har været med til at kunne fylde en skibscontainer: Fælleskassen, Skau Reipurth & Partnere, Aleris-Hamlet Hospitaler, CVC Capital Partners, Geelmuyden Kiese Danmark, Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), Radius CPH A/S, SG Finans (Nordea), DEIF, BO-VEST, FødevareBanken, Merkononomernes Hovedorganisation, Kollegiekontoret i Aarhus, Christensen & Co Architects , FOA, Kromann Reumert, Aberdeen Standard Investments, able.dk, Missionpharma A/S, Citelum Denmark A/S, Arcon-Sunmark A/S, Thorvald Rein A/S, Trademark Textiles A/S, BSR (Business for Social Responsibility), Møbeltransport Danmark A/S og NOVASOL A/S.

Også et særligt tak til LetsGo for samarbejde om kørsel, samt enavn.dk for webhosting.

Skibscontainer ankommer

November 2020, skibscontainer forlader vores adresse i København NV

Nye aktiviteter i Malawi

I det kommende år håber vi, at vi er så heldige at få fondsmidler fra CISU, Civilsamfund i Udvikling, som skal gå til at styrke vores partner i Malawi,tMinds.

Midlerne skal blandt andet bruges til at skabe workshops for unge it-entusiaster, som har lyst til at prøve kræfter med at løse lokale problemstillinger gennem IT på nye innovative måder. Workshoppen vil forhåbentligt ende ud i masse nye og bæredygtige løsninger, som aktivet kan blive implementeret i lokalsamfundet - og som vil give mening!

En anden aktivitet, som både vi i FAIR og tMinds glæder os til at føre ud i livet, er rettighedsbaseret oplysningsarbejde for børn og unge i forhold til digitale rettigheder. Digitale krænkelser er blevet et globalt fænomen i takt med internettets udbredelse, og derfor har vi i FAIR og tMinds også et ansvar for at sætte fokus på digitale rettigheder. Selvom mange børn og unge i Malawi ikke har egen computer, bliver telefoner med mulighed for billeddeling og kommunikation gennem forskellige apps mere og mere udbredt. Vi ved, at mange børn og unge oplever en enorm skam, angst og skyld, hvis nogle har delt private billeder, mobbet eller truet dem på nettet. Derfor er det også vigtigt, at vi kan oplyse børn og unge om deres rettigheder, og tMinds har netop mulighed for at skabe et trygt rum med åben dialog, hvor børn og unge kan få oplysninger og viden om emnerne.

Matapwata Secondary School

Ansatte og praktikanter fra Mzuzu University og Malawi University of Science and Technology foretager opsætning af it-center på Matapwata Secondary School

Giv En Computer* - Køb medlemsbeviser til FAIR Danmark

Vi har i slut december lanceret en kampagne for at tiltrække nye foreningsmedlemmer til organisationen. Hvis du har ideer til hvordan vi kan nå ud til endnu flere medlemmer, er du mere end velkommen til at række ud til os på: info@fairdanmark.dk !

Du kan købe et medlemsbevis online, beviset sender vi pr. email, og du har mulighed for at vælge en informationspakke med posten. Vi håber på, at du har lyst til at dele medlemskampagnen og fortælle om FAIR.

BBC Word Service: How to put the internet in a box

I 2020 var vi medvirkende til at BBC kunne sende et program om, hvordan viden og uddannelsesresourcer finder vej på trods af udfordringer og omkostninger med internetforbindelse. Med andre ord, hvordan man laver digitale løsninger uden internet -- en udfordring, vi har været med til at løse i over 10 år. Hør med her.

Arbejdet fortsætter i 2021 - men vi har brug for hjælp!

Vores altafgørende fokus lægger vi nu på aktiviteter, der kan hente økonomiske ressourcer ind i organisationen. Aktiviteterne vil blandt andet omhandle et langt større fokus på kontakt og samarbejde med virksomheder, større synlighed på sociale platforme, folkeoplysning og crowdfunding; aktiviteter som også kræver, at vi får nye frivillige kræfter ind i FAIR Danmark.

2021 kommer på mange måder til at handle om at skabe stabilitet i FAIR, men det handler også om, at blive ved med at skabe muligheder for, at nogle af verdens fattigste børn og unge får adgang til informationsteknologi. Derfor håber vi også, at du vil være med i 2021 og sprede ordet om FAIR Danmark og vores aktiviteter. For selvom situationen for vores organisation ser ustabil ud, har vi gravet optimismen frem til at forsøge med nye initiativer.

KØB ET MEDLEMSKAB I JULEGAVE HER

Hvis du er interesseret i flere oplysninger om os, så har vi også en del information på vores hjemmeside - gode ressourcer, hvor man kan lære mere om vores arbejde, og mulighederne for et socialt ansvarligt genbrug af it-udstyr.

Sidst men ikke mindst: Savner du information om vores arbejde? Vil du gerne introducere en virksomhed eller forening til socialt ansvarligt genbrug af it-udstyr? Skriv til samarbejde@fairdanmark.dk

Klistermærker stickers reuse

FAIR-mærkater til laptops og computere: Klistermærker, som virksomheder kan sætte på sit it-udstyr og synliggøre samarbejdet.

Læs mere om socialt ansvarligt genbrug af it-udstyr

FAIR for erhverv

Giv En Computer*

Giv et FAIR-medlemskab fra 100 kr

Giv En Computer*

Håb om fokus på uddannelse og informationsteknologi i ny udviklingspolitisk strategi

Back to blog index